Rapperen Derin har i løpet av det siste året blitt mer og mer omtalt i det Bergenske hiphop-miljøet. Han har bygd opp en egen fanbase ved bruk av SoundCloud, Instagram og ved å holde konserter rundt i byen. Nylig vant han stipend på både Eggstock-festivalen og Vill Vill Vest for “årets nykommer”. Nå er han endelig klar for å komme seg videre fra SoundCloud og har sluppet låten sin “Pussy” på de offisielle streaming-tjenestene.

Derin! For de som ennå ikke helt vet hvem du er, vil du starte med å fortelle litt om deg selv?

– Hei, jeg heter Derin, og er en kurder fra Bergen som rapper på engelsk. Jeg har bodd i Norge og Sverige i hele mitt liv, men får engelsken fra skolen og mye innflytelse fra musikk, filmer og tegneserier.

Fortell oss en ting om deg selv som få vet?

– Flere folk tror at jeg er mye eldre enn det jeg egentlig er, og jeg skjønner hvorfor. Men jeg fylte 18 år for 2 måneder siden, så er ikke så jævlig gammel. Thank the beard.

– Jeg er ikke så cocky som mangen folk tror jeg er, prøver å være humble men viser seg ikke frem med hele ‘rap’-bildet. Det er en ‘con’ som kommer med musikken, men flere pros til å være glad for. And what else? Jeg liker ikke tomater.

Når startet du å lage musikk? Hva inspirerte deg?

– Jeg har alltid vært glad i å danse. Var på Norske Talenter for lenge siden og danset som Michael Jackson på scenen, og vært med på dansecrews rundt omkring ‘danse’-miljøet i Bergen. Så føler at jeg har alltid hatt den rytmen i meg, og det var ikke før ungdomsskolen der jeg begynte å skrive lyrikk. Begynte med dikter og ting fordi jeg trodde jeg var en liten Romeo, men etterhvert så ble jeg forelsket i hip-hop, og hvordan en MC hadde så mye kontroll foran en crowd. Siden da, har jeg bare prøvd å mikse den følelsen med litt funky rhythms, og endte opp med musikken jeg legger ut nå.

Hvordan vil du beskrive musikken din?

– Jeg tror musikken min er hovedsakelig golden-age hip-hop, med litt miks av funk, kanskje litt punk-ish her og der. Jeg prøver å få tilbake den grove-stemningen gjennom musikken min, spesielt på live-shows. Bare skriker inni mikrofonen, litt sånn alter-ego greier.

Hvilken respons har du fått etter at du slapp låten «pussy» på andre plattformer en kun soundcloud?

– Jeg hatt sangen på Soundcloud ganske lenge, og det var fordi jeg ville ikke pushe musikken min offisielt altfor snart. Føler det var lurt å bygge navnet mitt rundt først, holdt meg litt underground. Og endelig, det var på tide å få an på Spotify, Apple Music, osv. For det meste har folk sagt ‘gratulerer med Spotify-release’, og sier at de digger den nye miksen på låten. Det er bare genuint fett å se feedbacken låten har fått. It feels official.

Hvilke norske artister finner vi i spillelisten din om dagen?

– Jeg ble introdusert til Norsk hip-hop ganske seint føler jeg. Jeg hadde selvfølgelig hørt noen av de store låtene av Karpe og Lars Vaular, men hadde aldri brydd meg noe særlig om det. Det var ikke før bestevennen min introduserte meg til ‘HighEnd / Asfalt’ av Arif da jeg ble hekta på norsk rap, og forstod at det var ikke bare han, men mangen flere norske artister som er meget flinke. Akkurat nå, så hører jeg på mye Softcore untd. og EMIR. Elsker Kjartan, han er bare gøy å høre på, spesielt live. Jeg liker noe av det KingSkurk legger ut, spesielt med Cezinando, han er også jævlig flink. Og that’s basically it, kanskje noen ting jeg ikke husker akkurat nå.

Hva er planene dine fremover?

– Har en show på Hulen på den 17. Januar, bare en gig til å kickstarte året med. Har tenkte å slippe en liten prosjekt, enten før eller etter konserten, men kommer til å spille noen nye greier den kvelden. Ellers er det bare mangen live shows fremover, rundt omkring hele landet. Og for min del, det er bare til å nyte det. Og hvis noen har tenkt å kjøpe meg en julegave, kjøp en billett til DERIN på Hulen, Jan 17. NAOMI stiller som support, og det gjør Utrop også.